C172 Luminar RS - nawigacja na VOR JED problem

#1
Cześć,
Mam problem z poprawnym działaniem wskaźnika VOR na JED (115,60). Po wybraniu trybu NAV nad wskaźnikiem, wskaźnik nie reaguje na VOR pomimo poprawnej częstotliwości w G530 (NAV1). Sygnał dźwiękowy radiolatarni słychać, znaczy ustawiony poprawnie. Co ciekawe pobliski VOR KRK (112,80) działa ok :( Nawigacja G530 posiada w swojej bazie punkt JED, X-Plane na mapie widzi radiolatarnię z poprawną częstotliwością.

Mieliście już podobny problem?

Błąd występuje w C172 z klasycznym kokpitem z G530 i w wersji z G1000

Problem z VOR JED (G530)
Obrazek


Ten sam problem z VOR JED (G1000)
Obrazek


Poprawne działanie z VOR KRK (G1000)
Obrazek

Re: C172 Luminar RS - nawigacja na VOR JED problem

#2
Rozwiązałem problem choć będzie to dzisiaj poprawianie rzeczywistości. JED jest oczywiście obecnie radiolatarnią DME choć kiedyś dość dawno temu zapamiętałem ją jako VOR/DME. Latając bez GPS bardzo mi tej funkcji dzisiaj brakowało.

Zostawiam instrukcję poprawek na przyszłość dla innych gdyby okazało się że jednak gdzieś jest błąd i trzeba będzie nanieść poprawki.

Zmodyfikowałem plik earth_nav.dat ($X-Plane/Resources/default data/). JED różnił się od KAK dwiema pozycjami. Numeracją w pierwszej kolumnie określającą typ wpisu i ostatnim oznaczeniem. KAK ma VOR/DME a JED miał tylko DME co by się zgadzało z objawami. Na JED miałem sygnał dźwiękowy i czytałem odległość. Byłem przekonany że zmian będą wymagać obie kolumny i bardzo się zdziwiłem gdy okazało się że zmienić trzeba tylko ostatnią. Wystarczy zmienić DME na VOR/DME.

Wielkie dzięki dla Bartka (@konrafa) z aztec.pl za naprowadzenie na trop.

Pozdrawiam
Jarek
Obrazek

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości